Beogradski zoološki vrt

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је leopard-840x630.jpg
Foto:L.M

Beogradski zoološki vrt je svečano otvoren 1936. godine. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, gospodin Vlada Ilić od svojih para na svom imanju . Projektovao ga je inženjer Aleksandar Krstić. Svečano je otvoren na Petrovdan – 12. jula u 11 sati. Na dan otvaranja kroz Beogradski zološki vrt prošlo je 3214 posetilaca.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је beo-zoo-vrt-sova-840x630.jpg
Foto:L.M

Prvi stanovnici vrta su bili: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Zanimljivo je da je u prvim danima otvaranja Beogradski zološki vrt dobio na poklon četvorogodišnju lavicu, pod imenom Simba, od gostujućeg cirkusa “Rebering” koji je tih dana bio u Beogradu.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vuk-840x630.jpg
Foto:L.M

Na dan otvaranja Beo zoo vrt : 83 sisara i 306 ptica. Do decembra 1936.godine broj se drastično uvećao 123 sisara i 597 ptica.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је kapibara-beo-zoo-vrt-840x630.jpg
Foto:L.M

Beogradski zoološki vrt je ubrzo postao jedno od najomiljenijih mesta na koje Beograđani dolaze.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је foka.jpg

Kada je formiran, Zoološki vrt je zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a zatim, izgradnjom restorana „Kalemegdanska terasa“ i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara, i na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat.

Tokom Drugog svetskog rata Vrt je dva puta bombardovan: najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, 1944. godine. Skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog razaranja i drastično smanjenog broja eksponata, površina Vrta se posle rata, nažalost, svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

Vrt je počeo da se savremenziju i obnavlja od 1986.godine kada je na njegovo čelo došao Vuk Bojović.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је spomenik-vuku-bojovicu-1.jpg

NAJSTARIJI STANOVNIK

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је aligator-muja.jpg

Aligator Muja je najstariji  stanovnik beogradskog zološkog vrta.

Doputovao je u Beogradski zoološki vrt 12. septembra 1937. godine, kao već odrasla životinja, sa još jednim aligatorom, u velikom kontigentu životinja iz nekog nemačkog zoološkog vrta.

Muja nema potomstva.Jedan period svog života u Vrtu delio prostor sa ženkom, ali je jedan od čuvara, 60-ih godina prošlog veka, greškom pustio u bazen vrelu vodu i ona je uginula.

Tokom 2012.godine Muji je dijagnostikovana gasna gangrena prednjeg desnog stopala. Amputiran mu je jedan deo noge.

Danas je on jedini preostao od stanovnika Vrta koji su uspeli da prežive Drugi svetski rat.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Beogradski-zološki-vrt-1.jpg

Dirеktоri vrta :

  • Аlеksandar Кrstić (dо pоčеtka Drugоg svеtskоg rata)
  • Miоdrag Savkоvić (za vrеmе Drugоg svеtskоg rata)
  • Аntе Tadić (prvi pоslеratni dirеktоr)
  • Milоrad Lazarеvić
  • Milоrad Mеdеnica
  • Radivоjе Tričkоvić
  • Vuk Bоjоvić (1986-2014)
  • Gvоzdеn Radеnkоvić (2014-2015)
  • Srbоljub Аlеksić (2015- )
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је fontana-zoo-vrt.jpg

Spomenik Samiju u Beogradu

Spomenik Samiju u Beogradu otkriven je 1996.godine u beogradskom zološkom vrtu. Šimpanza Sami stigao je u Beograd januara 1988.godine i bio je jedan od napoznatijih begunaca i stanovnika Beogradskog zološkog vrta. Poznato je da je dva puta pobegao iz vrta i prošetao se Beogradom. Uginuo je 1992.godine.

Više

83. rođendan Beo Zoo vrta

Beogradski zoološki vrt slavi svoj 83.rođendan. Beogradski zoološki vrt svečano je otvoren 12.jula 1936. godine. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, gospodin Vlada Ilić od svojih para na svom imanju . Projektovao ga je inženjer Aleksandar Krstić. Na dan otvaranja kroz Beogradski zološki vrt prošlo je 3214 posetilaca. http://beogradskevesti.info/beogradski-zoloski-vrt/

Više