29/05/2020

Narodni muzej za decu -novembar

7.novembra u 18:00 – 20:00 Prošlost i sadašnjost spojeni lego kockama

Spoj arheologije, lego kocki i robotike. Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa školom programiranja i robotike INTELEKTA iz Beograda počinje realizaciju niza dečijih lego radionica koje će kod dece podsticati kreativnost, maštu i timski rad. Udruženim snagama trudićemo se da postignemo zajednički cilj a to je obrazovanje dece u sferi arheologije uz pomoć nauka poput informatike i robotike. Savršen spoj novog i starog čini potpuno nov metod u obrazovanju. Učesnici radionice će iz ovog iskustva razumeti da stvari koje oni rade na računaru mogu uticati na stvarni sveta, recimo u pojavi pokretnog robota.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 3 do 6 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

9.novembra u 16:00 – 18:00 Play muzej ciklus Drama dama

Ciklus radionica Drama dama će omogućiti učesnicima da otkriju svet umetnosti kroz prizmu ženskih autorki koje su ostavile trag u likovnom stvaralaštvu, ali i kroz značajne ženske likove otelotvorene u likovnim delima različitih autora. Na prvoj radionici ovog ciklusa bavićemo se Milenom Pavlović Barili, podsećajući se da je ovog novembra 110 godina od njenog rođenja. Dve slike u kolekciji Narodnog muzeja biće inspiracija za dramske inscenacije kroz koje ćemo dotaći njenu ličnost, biografiju ali i ženske likove u slici Kompozicija.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 10 do 14 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

14.novembra u 18:00 – 19:30 Stvarnost na slikarskom platnu

Nekoliko slika u Galeriji srpskog slikarstva 19. veka, stalne postavke Narodnog muzeja, prikazuje događaje iz prošlosti. Umetnici su ih slikali inspirisani knjigama i tekstovima iz novina koje su čitali. Na radionici ,,Stvarnost na slikarskom platnu” i mi ćemo pokušati crtežima da dočaramo određene događaje opisane u različitim tekstovima. Takođe, proverićemo i da li slika zaista govori više od hiljadu reči.

Uzrast: 7-10 godina

Prijavljivanje učesnika obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

16.novembra u 13:00 -14:30 Kad je Marko četovao

Kada u čuvenom stihu majka Kraljevića Marka govori svom sinu: “ostavi se Marko četovanja jer zlo dobra doneti ne može“ na šta ona zapravo misli? Kako je Marko četovao nekada i da li četujete i vi, i šta vam majka na to kaže? Ova istorijska ličnost ostala je upamćena u mnogim slikama, pesmama ali i skulpturi Ivana Meštrovića baš onako kako je često i opisivan: snažnog tela, na svom Šarcu i dugačkih brkova. Njegova biografija je prožeta mitom. Na ovoj radionici otkrićemo zbog čega je to tako, ko je zaista bio Marko Kraljević, zbog čega je on doživljavan kao junak, kao i kako se u slikarstvu predstavljaju junaci. Naš zadatak će biti da napravimo strip o Markovim dogodovštinama ilustrujući one stihove u kojima je on neustrašiv junak čiji se hrabrost i snaga preuveličavaju. Prijavljivanje učesnika uzrasta od 10 do 14 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

16.novembra u 16:00 – 17:30 Papirna umetnost

Tokom radionice Papirna umetnost, najmlađa publika Narodnog muzeja imaće priliku da se upozna sa delima nastalim na papiru. Papir, makaze, lepak i konac pomoći će nam da napravimo mala viseća umetnička dela. Kroz vežbe pokreta i muziku beli papir će postati deo umetničke postavke.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 4 do 7 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

21.novembra u 18:00 – 19:30 Tvoja impresija grada

Tema grada postoji dugo u slikarstvu, ali sa slikarima impresionistima u 19. veku je otkrivamo na potpuno drugačiji način. Interesovanje slikara postaju veliki trgovi, bulevari, a na slikama skoro pa da možemo čuti gužvu i buku koju stvaraju grupe ljudi i automobili. Slikari izlaze iz svojih ateljea, beleže utiske sa ulica, impresije o velikim zdanjima poput katedrala, pozorišta i sl. Kakvi su zvuci grada a kakvi zvuci sela, dve velike teme impresionista? Otkuda tolika oduševljenost gradom, koje su njegove boje koje otkrivamo na platnima ovih slikara? Nakon upoznavanja sa različitim predstavama grada iz slikarskog ugla umetnika poput Kloda Monea i Kamija Pisaroa, podelićemo i svoje impresije grada koji je na nas ostavio najveći utisak. Na kartonu ćemo iscrtavati sve ono što čini današnje lice grada poput zgrada, automobila, trgova, prolaznika. Sabraćemo sve slike u jednu zajedničku impresiju sastavljenu od kolaža pojedinačnih radova. Na kraju ćemo videti koliko toga se u izgledu i doživljaju grada promenilo od impresionističke slike Kamija Pisaroa Trg francuskog pozorišta koja se čuva u Narodnom muzeju do danas.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 7 do 10 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

23.novembra u 13:00 – 14:30 Konstantin Veliki- prvi hrišćanski vladar

Učesnici radionice će biti u prilici da saznaju ko je bio Gaj Flavije Valerije Konstantin , jedan od najznačajnijih vladara poznog Rimskog carstva. Gde je rođen , kada je proglašen za cara i kako su izgledale godine tokom kojih je vladao. Narodni muzej u Beogradu ima bogatu kolekciju koja pripada pozno Rimskom carstvu, a u stalnoj postavci izložena su remek dela tog perioda. U praktičnom delu učesnići će imati priliku da prave simbole koji su u vezi sa hrišćanstvom.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 10 do 14 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

28.novembra u 18:00 – 20:00 Radionica: Dinamični srednji vek – položaj žene i muškarca

Tragajući za dinamičnim srednjim vekom tokom radionice pozabavićemo se pitanjem položaja žene i muškarca. Kakvi su tada bili odnosi između ova dva pola i koliko su ostali isti ili su se promenili do danas.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 15 do 19 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

30.novembra u 13:00 – 14:30 Misija muzej

Otkrijte koje slike su poslužile kao portal junacima knjige Misija muzej, u kakav su svet ušli kada su kroz njih prošli, i kakvi sve portali možda postoje oko nas, a u kakve bismo svetove mogli da uđemo kada kroz njih prođemo.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 10 do 14 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

30.novembra u 16:00 Linija u pokretu

Radionica Linija u pokretu posvećena je deci mlađih razreda osnovne škole. Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa radovima nastalim na papiru i da sagledaju papir ne samo kao podlogu za crtanje, već kao materijal koji nas svojom teksturom i bojom može odvesti u iznenađujuća umetnička iskustva. U poslednjem delu radionice osvojićemo prostor malim papirnim umetničkim instalacijama. Prijavljivanje učesnika uzrasta od 7 do 10 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

Please follow and like us: